Fisticul copt constituie o solutie ideala pentru gustarile dintre mese in
zilele aglomerate.
Familiarizarea
cu fisticul prajit
Fisticul prajit si sarat se bucura de o reala apreciere, devinind un bun candidat
pentru o gustare usoara servita in orice moment al zilei.
Dietele bogate in fistic, ajuta la cresterea
colesterolului HDL “bun” si produc efecte similare unei diete sanatoase pentru
inima, precum reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Este o sursa buna de proteine, magneziu, fibre si fosfor, vitamina E si B6,
cupru si mangan. Cu potasiu in abundenta,
reduce cortizolul din corp (hormonul de stres), cu grasimile
mononesaturate, in proportie de aproximativ 90% ajuta la scaderea riscului de
boli de inima, iar cu antioxidantii sai - betacaroten, luteina - diminueaza
riscul de cancer.
Fisticul
copt in bucatarie
Fisticul prajit este o excelenta sursa de fibre alimentare, fiind de folos in
mentinerea sub control a greutatii corporale si ajutand la instalarea simtului
de satietate si potolirea foamei, in acelasi timp, oferind o senzatie de
energie o perioada mai lunga de timp.
Fie ca este servit sub forma de gustare, in
deserturi dulci sau in preparate consistente, fisticul poate fi folosit in
numeroase moduri in bucatarie. In bucataria araba si orientala,
fisticul este folosit la umpluturile pentru carnea de pasare sau la sosurile
pentru mancarurile ce au la baza carne tocata. In preparatele indiene, fisticul
macinat ofera un gust aparte orezului si legumelor. In patiserie, culoarea
verde a fisticului si gustul il transforma intr-un ingredient preferat.
Fisticul se poate gasi si in crème pentru torturi, in tarte, inghetata,
deserturi glazurate si nuga.
In combinatie cu fructele
uscate sau cu alte tipuri de nuci si semintele de tot felul –
fisticul poate fi o idee excelenta pentru prepararea unui mic dejun consistent,
delicios si sanatos, avand la baza cerealele sau pseodocerealele.