Se spune că cinci sâmburi administraţi zilnic adaugă tot
atâtea zile de sănătate şi fericire la viaţa celui care îi consumă.
Familiarizarea cu miezul de caise
Miezul de caisă este un remediu utilizat din timpuri
stravechi ca şi medicament, fiind considerat a avea beneficii majore asupra sanatatii,
in cresterea imunitatii corpului,
combaterea îmbătrânirii premature, îmbunătăţirea memoriei, reglarea
tensiunii arteriale sau chiar hidratarea tenului prin folosirea produselor
cosmetice ce contin ulei extras din
miezul de caise.
Poate cel mai important beneficiu adus de miezul de caisa
se refera la capabilitatea acestuia de a ajuta organismul in distrugerea celulelor canceroase. In
sustinerea acestui ultim beneficiu, de retinut ca miezul de caisa contine
amigdalina din belsug, care poarta si denumirea de vitamina B17 si este
considerata a avea efecte benefice in combaterea celulelor canceroase datorita
stimularii sistemului imunitar in eliminarea lor din organism. Insa, este important
ca miezul de caisa sa fie consumat periodic, intr-o cantitate moderata si in
cure de cateva zile, cu pauze intre cure, deoarece tot substanta considerata a
fi benefica in distrugerea celulelor
canceroase poate cauza probleme asupra sanatatii daca este consumata in
cantitati mari.
Miezul de
caise in bucatarie
Miezul de caisa are o aroma foarte placuta, asemanatoare
migdalei si este consumat de unele persoane pe post de gustare. Altfel, acesta poate
fi folosit in alimentatie ca ingrediente in diferite retete culinare, mai ales
ca parte a unor retete de prajituri, precum cele cu aluat de tip pandispan,
unde poate fi folosit atat pentru a completa textura, cat si gust sau decor,
putand fi adaugat intreg su maruntit.
De asemenea, miezul de caisa este de mare folos in camara
unei gospodine pentru utilizarea lui in gemurile si dulceturile preparate.
Unele persoane prefera chiar sa strecoare cativa mieji de caisa in gem, pentru
un aspect mai imbietor al borcanului.