Datorita faptului ca este putin procesat, bulgurul contine multi nutrienti,
acest lucru ajutand-l sa aiba o valoare nutritionala mai mare decat alte
produse pe baza de grau rafinat.
Familiarizarea
cu bulgurul macinat
Bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grau mare si este
folosit ca atare sau in diferite retete.
Bulgurul are un continut de fibre, proteine si vitamine
mai mare decat orezul si are un indice glicemic scazut, ce ajuta la scaderea
riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. De asemenea, contine putine calorii
si este o sursa importanta de mangan, fier, potasiu si magneziu, acesta din
urma fiind un mineral esential pentru o buna functionare a creierului si
nervilor. Vitaminele din grupul B continute sunt cele responsabile de activarea
enzimelor ce sprjina metabolizarea alimentelor in energie.
Bulgurul macinat
in bucatarie
Bulgur este un ingredient comun in bucataria armeneasca,
siriana, turceasca, mediteraneana si din Orientul Mijlociu si are un gust fin
asemanantor cu cel al nucilor.
Este un ingredient care se gateste similar cu orezul sau
cuscusul. De regula, ai nevoie de doua parti de apa pentru o parte de bulgur si
poti opta pentru varianta in care se pune la fiert sau se lasa pur si simplu la
inmuiat in apa clocotita. La final, trebuie doar lasat sa se scurga de apa in
exces.
In bucataria Indiana, bulgurul este folosit ca cereala cu
lapte si zahar. Este folosit si in tabbouleh – o salata arabeasca cu patrunjel,
rosii, ceapa, rodii, bulgur si suc de lamaie – dar se poate folosi si in loc de
orez in pilafuri, ardei umplut, sarmalute, burgeri fara carne sau supe.
Fiind un ingredient versatil si usor de preparat,
bulgurul este adesea servit in retete alaturi de legume sau carne tocata de
vita, cat si in salate, unde il poti asezona cu tot soiul de condimente.