Fasolea borlotti
provine din America de Sud, dar ulterior si-a gasit adevarata patrie in Europa,
mai exact in zona Toscania – Italia.
Familiarizarea
cu fasolea borlotti (saluggia)
Fasolea borlotti
(saluggia) reprezinta un produs natural delicios, bogat in proteine si o sursa
naturala de fibre, ideale pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Fasolea
borlotti este una dintre soiurile de fasole care substituie foarte bine aportul
de proteina animala, acest lucru asigurandu-i un loc important în dieta
vegetarienilor.
Boabele de
fasole sunt asociate cu diverse beneficii pentru sanatate datorita continutului
bogat de antioxidanti, subsante care lupta impotriva bolilor si ajuta la
mentinerea unei stari optime de sanatate. De asemenea, este bogata si in minerale, cum ar fi acidul folic, fier si
magneziu, acesta din urma fiind un mineral necesar pentru sanatatea oaselor, el
avand rol in sustinerea potentialului electric al membranelor nervoase si
musculare si diminuearea stresului.
Pe langa
densitatea ridicata de nutrienti, fasolea alba este un aliment bogat in fibre
si in proteine vegetale, insa cu un numar destul de redus de calorii. Doar 250g
de fasole alba pot sa ofere circa 50% din cantitatea zilnica recomandata de
fibre. Aceste atribute promoveaza o greutate corporala sanatoasa, intrucat s-a
demonstrat ca hrana bogata in fibre si proteine ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce te
fereste de supraalimentare si sustine reglarea
greutatii corporale.
Fasolea borlotti
(saluggia) in bucatarie
Fasole borlotti
are boabele de culoare rozalie, cu pete mai întunecate, iar după fierbere
devine toată maro. In prepararea acesteia nu este necesara adaugarea prea
multor ingrediente sau condimente, intrucat nu are nevoie, fiind un tip de
fasole delicata, dulce, cu un usor gust de nuca, cu o coaja usor crocanta si un
miez cremos. Aceasta trebuie lasata la inmuiat peste noapte, la fel ca
celelalte soiuri din familia ei, pentru a fi gatită corespunzator. Cel mai
simplu mod de preparare necesita doar fierberea acesteia, adaugarea de ulei de
masline, rosii proaspete, usturoi, sare si piper.
Foarte populară
în bucataria italiana si portugheza, din fasolea borlotti se pregatesc supe, salate,
se adaugă la sosuri, gustari si, de asemenea, se poate servi cu jumari de porc.
Pentru prepararea unui aperitiv gustos, trebuie doar zdrobita si amestecata cu
un sos de salsa.