Orezul brun contine toti acei nutrienti
de care orezul alb a fost lipsit in urma rafinarii.
Familiarizarea cu orezul brun
Orezul brun este varianta mai sanatoasa a orezului alb, deoarece orice tip
de orez alb este, de fapt, orez brun supus rafinarii. In urma acestui proces, sunt
indepartate cojile, taratele si germenii orezului. Procesul de macinare
sporeste durata de viata a orezului alb, dar elimina o mare parte din
nutrienti, inclusiv fibrele, vitaminele si mineralele, motiv pentru care, desi
nu este la fel de popular ca orezul alb, orezul brun este o optiune multa mai
sanatoasa.
Orezul brun este o cereala integrala, fapt care reduce sansele cresterii
colesterolului si aparitiei unor boli de inima. Totodata este si o sursa buna
de magneziu, fosfor, seleniu, tiamina, niacina, vitamina B6 si mangan.
Continand mai mult de 80% din necesarul tau zilnic de mangan, orezul brun
furnizeaza un grad ridicat de energie si ajuta si la sintetizarea acizilor
grasi, ceea ce duce la mentinerea in linii normale si a sistemului nervos.
Orezul brun este apreciat si pentru faptul ca este bogat in fibre. Fibrele sunt
importante pentru procesul de digestie, dar si pentru mentinerea greutatii,
deoarece creeaza rapid senzatia de satietate si ajuta la arderea grasimilor.
Orezul brun in
bucatarie
Orezul brun este foarte sanatos si hranitor, de aceea este bine sa fie
introdus cat mai des in dieta. Prepararea orezului brun este simpla si rapida,
iar combinatia cu legume proaspete il face si mai delicios.
Retetele cu orez brun sunt de regula simple, cu ingrediente putine, iar, in
final, se obtine un orez nelipicios, cu boabele separate, colorat si aromat.
Aproape un sfert din populatia globului foloseste orezul ca principalul
aliment in cadrul unei mese. Este un aliment foarte versatil, putandu-se
consuma atat ca fel principal, cat si in combinatii cu alte preparate din
legume sau cu diverse tipuri de carne: vita, porc, pui, peste.