Originara din America de Sud, quinoa neagra
a fost adusa in Europa de colonistii spanioli.
Familiarizarea cu quinoa neagra
Cu toate ca face parte din familia cerealelor,
quinoa neagra este, de fapt, o samanta, asa ca nu contine deloc gluten, fiind
considerata o optiune buna pentru persoanele care au intoleranta la gluten.
Quinoa este denumita si "cereala
care bate carnea". Este atat de apreciata de catre nutritionisti si de
adeptii unui stil de viata sanatos, intrucat este o sursa completa de proteine,
avand cel mai mare continut de proteine dintre toate semintele. 100 de grame de
quinoa au 120 de calorii, iar valoarea energetica din 100 de grame de quinoa
este de cca 1,500 kJ.
Quinoa neagra este o sursa buna de
antioxidanti si de minerale, precum manganul - esential pentru metabolism,
pentru crestere si dezvoltare, fosfor - minunat pentru sanatatea oaselor
si pentru mentinerea functionarii diferitelor tipuri de tesuturi, acid folic - esential pentru functionarea celulelor si
dezvoltarea tesuturilor, fiind deosebit de important pentru femeile
insarcinate, fier – care indeplineste multe roluri importante, precum
transportul oxigenului in globulele rosii.
Quinoa neagra in bucatarie
Quinoa are un invelis pe baza de
saponine, substanta care ii ofera un gust amar, care poate fi eliminat prin
clatirea acesteia inainte de consum. Prepararea semintelor de quinoa neagra dureaza
cam 15-20 de minute, prin simpla fierbere a acesteia in apa si adaugarea unui
praf de sare.
Quinoa poate fi folosita ca inlocuitor
pentru orez in retete. Poate fi folosita atat in preparate calde, la cuptor,
cat si in salate reci, in burgeri, pe post de mic dejun, alaturi de fructe, sau
chiar in deserturi. Poate fi utilizata in preparate culinare in amestec cu
diverse legume, in supe, salate, pilafuri sau ca garnitura.
Avand un continut ridicat de proteina si
fiind un ingredient usor de digerat si satios, quinoa este un aliment consumat si
de cei care urmeaza o dieta vegetariana sau raw-vegana.