Semintele de
chia provin de la planta Salvia Hispanica si cresc
in mod abundent in sudul Mexicului.
Familiarizarea cu semintele de chia
Semintele de chia
sunt o sursa excelenta de fibre, sunt bogate in proteine, antioxidanti,
aminoacizi, vitamine si minerale. Pe scurt, contin de 5 ori mai mult calciu decat
laptele, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 3 ori mai mult fier
decat spanacul, de 2 ori mai multe fibre decat ovazul, de 2 ori mai multe
proteine decat orice leguma, de 2 ori mai mult potasiu decat banana.
Semintele de chia
au proprietati ce previn imbatranirea precoce, scad apetitul, iar o lingura de
seminte asigura energia unei persoane pe durata intregii zile. Consumate
zilnic, sunt utile diabeticilor, avand un indice glicemic scazut, dar şi
atletilor, pentru rezistenta si hidratare.
Semintele de chia
sunt bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 şi Omega-6, mult mai mult decat semintele de in,
jucand astfel un rol important in functionarea creierului, dezvoltarea normala
a organismului si in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si
cardiovasculare.. Un alt avantaj pe care il prezinta este acela ca sunt atat de
bogate in antioxidanti incat semintele de chia nu se deterioreaza si pot fi
pastrate pentru perioade mai lungi de timp fara a deveni rancede.
Semintele de
chia in bucatarie
Semintele de
chia sunt extrem de populare printre adeptii unui stil de viata sanatos,
acestea fiind extrem de hranitoare si foarte sanatoase. Cel mai bine este sa fie consumate la micul dejun, cu
lapte sau cu cereale. Chiar daca nu modifica gustul alimentelor cu care se
combina, semintele de chia nu sunt lipsite de gust, acestea avand o aroma asemanatoare
cu cea a nucilor. De aceea sunt foarte bune in combinatie cu lactatele, intr-o
salata, cu legume.
Semintele de chia pot fi consumate atat
crude, in stare naturala, cat si inmuiate in prealabil in apa sau chiar prajite.
Parerile sunt impartite cu privire la cea mai buna metoda de consum, insa
nutritionistii sustin ca semintele de chia inmuiate inainte de consum sunt mai
usor de digerat, deci nutrientii acestora sunt mai usor de absorbit de catre
organism. Pentru a inmuia semintele de chia, trebuie folosit un raport de o
parte chia combinata cu 10 parti lichid. Se lasa semintele de chia sa se
inmoaie minimum 30 de minute.