Fasolea mung
rosie este printre cele mai hranitoare alimente din familia leguminoaselor.
Familiarizarea
cu fasolea mung rosie
Fasolea mung
rosie este cultivata in special in tarile asiatice, fiind specifica acestor bucatarii,
insa, in ultimul timp, acest soi de fasole a inceput sa devina din ce in ce mai
popular in randul bucatarilor. Boabele de fasole mung rosie sunt asociate cu
diverse beneficii pentru sanatate datorita continutului foarte bogat de
antioxidanti, subsante care lupta impotriva bolilor si ajuta la mentinerea unei
stari optime de sanatate, cat si a continutului ridicat de molibden, necesar
pentru fabricarea si activarea enzimelor cu rol detoxifiant.
De mentionat
este si faptul ca fasolea mung rosie are un indice glicemic scazut. Astfel de
alimente cu un indice glicemic scazut, precum fasolea mung rosie, nu
declanseaza modificari importante in nivelul zaharului din sange. In acest
sens, are grija de sanatatea inimii si sustine scaderea riscului de aparitie
a bolilor
cardiovasculare si a diabetului.
De asemenea,
fasolea mung rosie este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, fier si
magneziu, acesta din urma fiind un mineral esential pentru mentinerea unei
stari optime de sanatate. Magneziul este necesar pentru sanatatea
oaselor, el avand rol si in sustinerea potentialului electric al membranelor
nervoase si musculare si diminuearea stresului.
Pe langa
densitatea ridicata de nutrienti, fasolea mung rosie este un aliment bogat in
fibre si in proteine vegetale, insa cu un numar destul de redus de calorii.
Doar 250g de fasole mung rosie pot sa ofere circa 50% din cantitatea zilnica
recomandata de fibre. Aceste atribute promoveaza o greutate corporala sanatoasa,
intrucat s-a demonstrat ca hrana bogata in fibre si proteine ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce te
fereste de supraalimentare si sustine reglarea
greutatii corporale.
Fasolea mung
rosie in bucatarie
Fasolea mung
rosie este din ce in ce mai des folosita in bucataria romaneasca. Culoarea
rosiatica a boabelor de fasole le permite sa creeze o coloristica minunata in
farfurie. Cel mai intalnit mod de consum al boabelor de fasole mung
rosie este in preparate culinare, precum supe, salate, paste, mancaruri cu
orez sau lapte de cocos. Bucatarii prefera sa foloseasca fasolea alba la ciorbe
si la mancarea frecata, iar pe cea rosie la mancarea scazuta.
De asemenea,
pentru un mic dejun hranitor, trebuie doar amestecata fasolea mung rosie cu
putin usturoi ras, adaugand langa un ou prajit si niste branza parmezan rasa.
Fasolea mung rosie poate fi preparata asemanator hummus-ului, adaugand tahini,
ceapa verde, ulei de struguri, zeama de lamaie si piper.