Fasolea neagra
este asociata cu diverse beneficii pentru sanatate datorita continutului bogat
de antioxidanti.
Familiarizarea
cu fasolea neagra
Fasolea neagra
este un soi de fasole ce a inceput sa devina din ce in ce mai popular in randul
bucatarilor. Boabele de fasole neagra sunt asociate cu diverse beneficii pentru
sanatate datorita continutului bogat de antioxidanti, subsante care lupta
impotriva bolilor si ajuta la mentinerea unei stari optime de sanatate, cat si
a continutului ridicat de molibden, necesar pentru fabricarea si activarea
enzimelor cu rol detoxifiant.
De mentionat este
si faptul ca fasolea neagra are un indice glicemic scazut. Astfel de alimente
cu un indice glicemic scazut, precum fasolea neagra, nu declanseaza modificari
importante in nivelul zaharului din sange. In acest sens, are grija de
sanatatea inimii si sustine scaderea riscului de aparitie a bolilor
cardiovasculare si a diabetului.
De asemenea,
fasolea neagra este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, fier si
magneziu, acesta din urma fiind un mineral esential pentru mentinerea unei
stari optime de sanatate. Magneziul este necesar pentru sanatatea
oaselor, el avand rol si in sustinerea potentialului electric al membranelor nervoase
si musculare si diminuearea stresului.
Pe langa
densitatea ridicata de nutrienti, fasolea neagra este un aliment bogat in fibre
si in proteine vegetale, insa cu un numar destul de redus de calorii. Doar 250g
de fasole neagra pot sa ofere circa 50% din cantitatea zilnica recomandata de
fibre. Aceste atribute promoveaza o greutate corporala sanatoasa, intrucat s-a
demonstrat ca hrana bogata in fibre si proteine ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce te
fereste de supraalimentare si sustine reglarea
greutatii corporale.
Fasolea neagra
in bucatarie
Fasolea neagra
este din ce in ce mai des folosita in bucataria romaneasca. Culoarea inchisa a
boabelor de fasole le permite sa creeze o coloristica minunata in farfurie. Cel mai intalnit mod de
consum al boabelor de fasole neagra este in preparate culinare, precum
supe-creme, ciorbe, tocanite, salate, paste si alte feluri
de mancare.
De asemenea,
pentru un mic dejun hranitor, trebuie doar amestecata fasolea neagra cu putin
usturoi ras, adaugand langa un ou prajit si niste branza parmezan rasa. Fasolea
neagra poate fi preparata asemanator hummus-ului, adaugand tahini,
usturoi, suc de lamaie, chimen macinat, ulei de masline si sare. Nu in ultimul
rand, puteti amesteca fasolea neagra cu cuburi de mozzarella proaspata, rosii
cherry taiate in jumatate si busuioc proaspat tocat, apoi turnati cu o picatura
de ulei de masline extravirgin si otet de vin rosu si nu uitati de sare si
piper, dupa gust.