Fasolea rosie
este asociata cu diverse beneficii pentru sanatate datorita continutului bogat
de antioxidanti.
Familiarizarea
cu fasolea rosie
Fasolea rosie este
un soi de fasole ce a inceput sa devina din ce in ce mai popular in randul
bucatarilor. Boabele de fasole rosie sunt asociate cu diverse beneficii pentru
sanatate datorita continutului foarte bogat de antioxidanti, mai multi decat
contine fasolea alba, subsante care lupta impotriva bolilor si ajuta la
mentinerea unei stari optime de sanatate, cat si a continutului ridicat de
molibden, necesar pentru fabricarea si activarea enzimelor cu rol detoxifiant.
De mentionat
este si faptul ca fasolea rosie are un indice glicemic scazut. Astfel de
alimente cu un indice glicemic scazut, precum fasolea rosie, nu declanseaza
modificari importante in nivelul zaharului din sange. In acest sens, are grija
de sanatatea inimii si sustine scaderea riscului de aparitie a bolilor
cardiovasculare si a diabetului.
De asemenea,
fasolea rosie este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, fier si
magneziu, acesta din urma fiind un mineral esential pentru mentinerea unei
stari optime de sanatate. Magneziul este necesar pentru sanatatea oaselor,
el avand rol si in sustinerea potentialului electric al membranelor nervoase si
musculare si diminuearea stresului.
Pe langa
densitatea ridicata de nutrienti, fasolea rosie este un aliment bogat in fibre
si in proteine vegetale, insa cu un numar destul de redus de calorii. Doar 250g
de fasole rosie pot sa ofere circa 50% din cantitatea zilnica recomandata de
fibre. Aceste atribute promoveaza o greutate corporala sanatoasa, intrucat s-a
demonstrat ca hrana bogata in fibre si proteine ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce te
fereste de supraalimentare si sustine reglarea
greutatii corporale.
Fasolea rosie
in bucatarie
Fasolea rosie
este din ce in ce mai des folosita in bucataria romaneasca. Culoarea rosiatica
a boabelor de fasole le permite sa creeze o coloristica minunata in farfurie. Cel mai intalnit mod de
consum al boabelor de fasole rosie este in preparate culinare, precum
supe-creme, ciorbe, tocanite, salate, paste si alte feluri
de mancare. Bucatarii prefera sa foloseasca fasolea alba la ciorbe si la mancarea
frecata, iar pe cea rosie la mancarea scazuta.
De asemenea,
pentru un mic dejun hranitor, trebuie doar amestecata fasolea rosie cu putin
usturoi ras, adaugand langa un ou prajit si niste branza parmezan rasa. Fasolea
rosie poate fi preparata asemanator hummus-ului, adaugand tahini,
usturoi, suc de lamaie, chimen macinat, ulei de masline si sare. Nu in ultimul
rand, puteti amesteca fasolea rosie cu cuburi de mozzarella proaspata, rosii
cherry taiate in jumatate si busuioc proaspat tocat, apoi turnati cu o picatura
de ulei de masline extravirgin si otet de vin rosu si nu uitati de sare si
piper, dupa gust.