Hrisca coapta

Hrisca coapta

Micile boabe de hrisca au forma unor piramide, cu o culoare ce variaza de la maro deschis (hrisca coapta) la verzui-bej (hrisca cruda).Familiarizarea cu hrisca coaptaHrisca este conside...
Disponibilitate In Stoc
Transport gratuit pentru preturile de cos mai mari de 250 lei

Order
5,50 lei
11,00 lei

Micile boabe de hrisca au forma unor piramide, cu o culoare ce variaza de la maro deschis (hrisca coapta) la verzui-bej (hrisca cruda).

Familiarizarea cu hrisca coapta

Hrisca este considerata o pseudocereala, intrucat utilizarea semintelor sale in domeniul culinar este foarte asemanatoare cu cea a cerealelor, data fiind compozitia ei ce include carbohidrati complecsi.

 

Hrisca este considerata o proteina vegetala completa, o portie de 100 de grame de hrisca avand capacitatea de a oferi circa 20% din doza zilnica recomandata de proteine, astea pe langa continutul complex de minerale, dintre care amimtim magneziu, fosfor, mangan si niacina, care ofera circa 55% din doza zilnica recomandata. In principiu, hrisca este formata din 72% carbohidrati, incluzand 10% fibre, 3% grasimi si 13% proteine .

 

De retinut ca hrisca nu contine gluten. In acest sens,  ea poate fi consumata de persoane cu tulburari legate de gluten, cum ar fi boala celiaca, sensibilitatea non-celiaca la gluten sau dermatita herpetiformis.

 

Hrisca coapta in bucatarie

 

Semintele de hrisca erau frecvent utilizate in Asia de Vest si Europa de Est. Terciul de hrisca era un fel de mancare des intalnit pe mesele gospodarilor si era gatit cu bulion de rosii pana ce hrisca capata o textura similara cu orezul sau bulgurul. Felul de mancare a fost dus in America de catre imigranti, acestia obisnuind sa il amestece cu paste sau sa-l foloseasca ca  umplutura pentru rulourile de varza (varza umpluta). Hrisca se gateste in acest mod si in zilele noastre.

 

Semintele de hrisca pot fi consumate simple sau in amestec cu alte alimente, in numeroase combinatii, precum in salate, in sosuri si tocanite, la sarmale sau ardei umpluti sau chiar ca mic dejun cu putina miere, cacao/ carob, fructe uscate, nuci sau fulgi de cocos. Se gateste asamanator orezului, 1 parte hrisca la 2 parti apa.

 

Hrisca se poate si macina pentru a se face faina, din care ulterior se poate face paine, prajituri, budinci, biscuiti sau clatite. Faina de hrisca ofera clatitelor un gust pamantesc, usor asemanator unei ciuperci. Clatitele de hrisca se servesc, de asemenea, in mai multe tari, fiind apreciate pentru savoarea lor si pentru faptul ca sunt usoare si spumoase.

 

Spune-ti opinia

Autentifica-te sau inregistreaza un cont nou pentru a putea scie o opinie