Lintea este o leguminoasa foarte bogata in
fier. Pe langa lintea neagra, exista si alte tipuri de linte, precum cea verde,
rosie sau galbena.
Familiarizarea cu lintea neagra
Lintea neagra este o planta leguminoasa ce isi are
originile in Asia, fiind des folosita in prepararea retetelor diferitelor
preparate din India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, dar si in bucataria africana,
pe continentul American si in zona Marii Mediterane.
Ca si restul leguminoaselor, lintea neagra contine fibre,
care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum constipatia.
Datorita nivelului insemnat de fibre si de proteine, lintea are un continut
caloric redus, fiind astfel recomandata personelor care vor sa scada in
greutatea.
Lintea este considerata si o sursa bogata de minerale,
precum fier, zinc, fosfor, magneziu, dar si vitamine, precum B1(tiamina), B5
(acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic), ce impreuna ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea
sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie si a rezistentei la efort
fizic. De retinut si ca lintea este si o sursa importanta de antioxidanti,
compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor
liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare si a altor boli
asociate imbatranirii.
Lintea neagra
in bucatarie
Lintea neagra este des intalnita in bucatariile celor
care prefera preparatele vegetariene, dar poate fi si un aliment pentru
intreaga familie, pentru ca este foarte usor de preparat. Raportul pentru gatit
este de 1 parte linte la 3 parti apa. Lintea se pune la fiert in apa rece
pentru a se fierbe uniform, insa este recomandat sa nu se adauge sare in apa de
fiert pentru ca o intareste. De retinut ca timpul de fierbere al lintei depinde
de culoarea acesteia. Dupa ce apa a inceput sa cclocoteasca, lintea neagra se
lasa la foc mic, acoperita cu un capac, timp de 45 de minute, amestecand
regulat pentru a se fierbe omogen.. Lintea neagra, ca si cea galbena, fierb mai
greu si ar fi indicat sa fie inmuiata in prealabil, inainte de gatire, pentru a
mai reduce din taria cojii.
Retetele in care se poate folosi lintea neagra sunt
simple, dietetice si gustoase, multe dintre acestea provenind sau fiind
inspirate de bucataria asiatica sau mediteraneana. Lintea poate fi inclusa in
supe, salate, mancaruri cu orez, curry, tocanite, sosuri, sau o poti folosi
chiar ca umplutura pentru sarmale. Retetele raw vegan cu linte sunt foarte
apreciate de persoanele ce prefera dietele vegane.