Meiul decorticat se numara printre asa-numitele
superalimente naturale consumate pentru întărirea sănătăţii.
Familiarizarea cu meiul decorticat
Meiul este o cereala folosita in timpuri stravechi, dar
care a inceput sa se regaseasca tot mai mult in alimentatia zilnica a omului
modern.
Meiul este o cereala foarte nutritiva, o adevarata sursa
de fier si fibre. Contine aproape de doua ori mai multe proteine decat orezul,
insa cu putine calorii, cat si cantitati importante de siliciu, magneziu,
potasiu si vitamina E, acestea conferind meiului proprietatea de a proteja
ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase. Fiind foarte
bogat in enzime digestive, meiul ajuta la combaterea aciditatii, ofera energie
si ajuta aparatul digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime.
De asemenea, meiul
nu contine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de
persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.
Meiul decorticat in bucatarie
Meiul decorticat este o cereală foarte versatilă, putând
fi combinat cu lapte, fructe, nuci cât și cu legume. Pentru inspiratie, cea mai
simplă soluție este să înlocuiți orezul din rețete cu mei. Pentru preparare,
meiul se fierbe pentru cca 20 de minute la foc mic.
Meiul se poate consuma simplu (condimentat cu sare si
adaugand ulei sau sosuri de soia), precum si in diverse mancaruri mai complexe.
Se pot prepara supe si ciorbe cu mei sau feluri principale si garnituri, precum
mamaliga din mei, mei cu legume, mancare chinezeasca de mei, chiftele cu mei,
salate cu mei. Meiul nu este lipsit nici
din deserturi, prin prepararea sa simpla alaturi de lapte sau mai complexa
alaturi de nuci caramelizate si fructe sau integrarea in paste si budinci cu
lapte, fructe si nuci.