Naut crud
Nautul crud (calibru 8-9 mm) este un aliment pretuit inca din antichitate, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu.Familiarizarea cu nautul crudNautul crud este un aliment sanatos si ...
Disponibilitate In Stoc
Transport gratuit pentru preturile de cos mai mari de 250 lei

Order
5,00 lei
10,00 lei

Nautul crud (calibru 8-9 mm) este un aliment pretuit inca din antichitate, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu.


Familiarizarea cu nautul crud

Nautul crud este un aliment sanatos si gustos care poate asigura cel putin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic si minerale.

 

Adesea este recomandat de medici si nutritionisti, datorita faptului ca nu contine colesterol, diminunand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, cat si datorita continutului sau ridicat de fibre, care contribuie la prevenirea constipatiei. Calitatea fibrelor din naut face din aceasta leguminoasa una pe care o pot manca, fara griji, chiar si persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil.

 

Importante sunt si sarurile minerale din compozitia nautului, dintre care mentionam fosfor, potasiu magneziu, calciu sau fier, ce contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase dense si puternice.


Nautul crud in bucatarie


Nautul crud are un gust care se remarca prin aroma de pamant cu nuante de nuca. Acesta este recomandat in curele de slabire datorita producerii rapide a senzatiei de satietate, ajutand astfel la reglarea greutatii corporale, fara a impiedica insa absorbtia de minerale.

 

Pentru a putea fi consumat, nautul crud trebuie sa stea la inmuiat intre 12-15 ore, timp in care isi va dubla volumul. Apoi, se clateste bine in cateva ape si se pune la fiert, cu o crenguta de dafin sau rozmarin. Abia dupa fierbere, va putea fi folosit la prepararea mancarurilor.

 

Nautul este la fel de versatil ca soia, dar mai bun la gust. Cu naut se pot face chiftele si sarmale, burger (falafel) si supe, salate si deserturi. Este un foarte bun inlocuitor al carnii si poate inlocui proteinele pe care aceasta le ofera, datorita valorii nutritionale deosebite pe care o are.

 

Una dintre cele mai cunoscute mancaruri orientale la care se foloseste nautul este hummusul: cu doar o cana de naut, o lingura de tahini, zeama de la o lamaie, un catel de usturoi, 2 linguri de ulei de susan presat la rece sau ulei de masline si sare si chimion dupa gust.

Produse asemanatoare

Spune-ti opinia

Autentifica-te sau inregistreaza un cont nou pentru a putea scie o opinie