Taratele de ovaz reprezinta unul dintre cele mai complexe alimente deoarece contin
carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si
vitamine.
Familiarizarea
cu taratele de ovaz
Taratele de
ovaz sunt cereale integrale fara gluten si o sursa excelenta de vitamine,
minerale, fibre si antioxidanti importanti, cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Acestea ajuta la pierderea in greutate, scaderea nivelului de zahar din sange si
la reducerea riscului aparitiei de boli de inima.
Atunci cand
sunt combinate cu o dieta cu continut scazut de grasimi, taratele de ovaz, prin
continutul ridicat de antioxidanti, inhiba sinteza colesterolului
"rau" (LDL-Colesterol) si ii reduc nivelul din sange. Acest fapt
joaca un rol important in diminuarea ricului cardio-vascular.
Continutul de
fibre din taratele de ovaz poate ajuta, de asemenea, sistemul digestiv, prin
reglarea tranzitul intestinal si curatarea tubului digestiv. Taratele de ovaz
sunt un carbohidrat complex, plin de apa, care este absorbit si digerat lent de
catre organism, ceea ce inseamna ca vor asigura mai mult timp o stare de
satietate. Acestea sustin cresterea numarul de calorii care sunt arse in
fiecare zi, si va mentine corpul in forma, reducand insa potentialul de
pierdere al masei musculare.
Taratele de
ovaz in bucatarie
Taratele de ovaz sunt extrem de
usor de integrat in alimentatia de zi cu zi. Intrucat
nu au un gust pregnant, ci mai curand unul neutru, se recomanda a fi insotite,
in alimentatie, de fructe uscate sau lapte vegetal. Una dintre cele mai usoare
metode de a prepara taratele de ovaz este cu lapte cald, fructe proaspete, nuci
si seminte.
Este de ajuns a
fie este presarata o lingura
peste salata, peste fructe sau
in bolul cu iaurt. Un smoothie pentru micul dejun, in care sunt
presarate tarate de ovaz, este ideal. Se
pot utiliza si in preparea prajiturilor, precum si a clatitelor sau pot fi
incorporate in aluatul pentru paine sau pentru pizza.