Ceaiul negru este foarte apreciat in intreaga lumea,
datorita proprietatilor sale terapeutice si a continutului bogat in antioxidanti.
Familiarizarea
cu ceaiul negru
Ceaiul negru
provine din planta de ceai numită Camellia sinensis, aceeași plantă care este
folosită la producerea ceaiului verde și alb, deosebirea constand în
modalitatea de prelucrare. Pentru a prepara ceai negru, frunzele sunt culese și
lăsate să se oxideze prin expunerea la aer. Pe urmă frunzele sunt încălzite,
uscate și mărunțite. Prin procesul de oxidare, frunzele capătă o culoare
maronie, iar aroma lor se intensifică.
După
cantitatea de cofeină pe care o conține, ceaiul negru se situează între cel
verde și cafea:
-o ceașcă de
ceai verde: 25 mg cofeină
-o ceașcă de
ceai negru: 42 mg cofeină
-o ceașcă de
cafea (aceeași cantitate): 163 mg cofeină
-un espresso:
77 mg cofeină.
O alta
substanta care se regaseste din belsug in ceaiul negru este teina, care are
gust si proprietati similare cu cele ale cafeinei. Teina excita nervii si este
un diuretic natural.
Exista o serie
de beneficii pentru sanatate legate de consumul de ceai negru, angrenate in
special pentru stimularea activitatii cerebrale, prevenirea afectiunilor
cardiovasculare, avand un rol important si in prevenirea procesului de
imbatranire, in preventia si tratarea artritei si a osteoporozei, in reglarea
nivelului de colesterol si in preventia si tratarea diabetului.
Ceaiul negru
in bucatarie
Ceaiul
negru este un ceai pe baza de plante care se prepara prin infuzia timp de 4-5
minute a aproximativ 5 grame de frunze uscate in 250 mililitri de apa fierbinte
(la o temperatura de 90 grade Celsius). Spre deosebire de ceaiul verde si cel
alb, care sunt mai putin fermentate, ceaiul negru poate fi infuzat si mai mult
timp.