Ceaiul verde este foarte apreciat in intreaga lumea,
datorita proprietatilor sale terapeutice si a continutului bogat in antioxidanti.
Familiarizarea
cu ceaiul verde
Ceaiul verde
provine din planta de ceai numită Camellia sinensis, aceeași plantă care este
folosită la producerea ceaiului negru și alb, deosebirea constand în
modalitatea de prelucrare. Pentru a prepara ceai verde, frunzele sunt culese,
insa nu sunt lasate sa oxideze precum in cazul ceaiului negru, ci este evitată
complet expunerea la aer, fiind trecute imediat prin aburi si astfel oxidarea
nemaiavând loc.
După
cantitatea de cofeină pe care o conține, ceaiul verde se situează inaintea celui
negru:
-o ceașcă de
ceai verde: 25 mg cofeină
-o ceașcă de
ceai negru: 42 mg cofeină
-o ceașcă de
cafea (aceeași cantitate): 163 mg cofeină
-un espresso:
77 mg cofeină.
Exista o serie
de beneficii pentru sanatate legate de consumul de ceai verde, angrenate in
special pentru protejarea sistemului cardiovascular, cresterea ratei de
metabolizare a organismului, reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL, avand
un rol important si in curele de detoxifiere si slabire.
Ceaiul verde
in bucatarie
Ceaiul
verde este un ceai pe baza de plante care se prepara prin infuzia timp de 4-5
minute a aproximativ 5 grame de frunze uscate in 250 mililitri de apa fierbinte
(la o temperatura de 90 grade Celsius), spre deosebire de ceaiul negru care poate
fi infuzat si mai mult timp.