Micile boabe de hrisca au forma
unor piramide, cu o culoare ce variaza de la maro deschis (hrisca coapta)
la verzui-bej (hrisca cruda).
Familiarizarea cu hrisca coapta
Hrisca este
considerata o pseudocereala, intrucat utilizarea semintelor sale in domeniul
culinar este foarte asemanatoare cu cea a cerealelor, data fiind compozitia ei
ce include carbohidrati complecsi.
Hrisca este
considerata o proteina vegetala completa, o portie de 100 de grame de hrisca avand
capacitatea de a oferi circa 20% din doza zilnica recomandata de proteine, astea
pe langa continutul complex de minerale, dintre care amimtim magneziu, fosfor,
mangan si niacina, care ofera circa 55% din doza zilnica recomandata. In
principiu, hrisca este formata din 72% carbohidrati, incluzand 10% fibre, 3% grasimi
si 13% proteine .
De retinut ca
hrisca nu contine gluten. In acest sens, ea poate fi consumata de persoane cu tulburari
legate de gluten, cum ar fi boala celiaca, sensibilitatea non-celiaca la gluten
sau dermatita herpetiformis.
Hrisca coapta
in bucatarie
Semintele de hrisca erau frecvent utilizate in Asia de
Vest si Europa de Est. Terciul de hrisca era un fel de mancare des intalnit pe
mesele gospodarilor si era gatit cu bulion de rosii pana ce hrisca capata o
textura similara cu orezul sau bulgurul. Felul de mancare a fost dus in America
de catre imigranti, acestia obisnuind sa il amestece cu paste sau sa-l
foloseasca ca umplutura pentru rulourile
de varza (varza umpluta). Hrisca se gateste in acest mod si in zilele noastre.
Semintele de hrisca pot fi consumate simple sau in
amestec cu alte alimente, in numeroase combinatii, precum in salate, in sosuri si
tocanite, la sarmale sau ardei umpluti sau chiar ca mic dejun cu putina miere,
cacao/ carob, fructe uscate, nuci sau fulgi de cocos. Se gateste asamanator
orezului, 1 parte hrisca la 2 parti apa.
Hrisca se poate si macina pentru a se face faina, din
care ulterior se poate face paine, prajituri, budinci, biscuiti sau clatite. Faina
de hrisca ofera clatitelor un gust pamantesc, usor asemanator unei ciuperci. Clatitele
de hrisca se servesc, de asemenea, in mai multe tari, fiind apreciate pentru
savoarea lor si pentru faptul ca sunt usoare si spumoase.