Micile boabe de hrisca au forma
unor piramide, cu o culoare ce variaza de la la verzui-bej (hrisca cruda)
la maro deschis (hrisca coapta).
Familiarizarea cu hrisca verde cruda
Hrisca este
considerata o pseudocereala, intrucat utilizarea semintelor sale in domeniul
culinar este foarte asemanatoare cu cea a cerealelor, data fiind compozitia ei
ce include carbohidrati complecsi.
Hrisca este
considerata o proteina vegetala completa, o portie de 100 de grame de hrisca
avand capacitatea de a oferi circa 20% din doza zilnica recomandata de
proteine, astea pe langa continutul complex de minerale, dintre care amimtim
magneziu, fosfor, mangan si niacina, care ofera circa 55% din doza zilnica
recomandata. In principiu, hrisca este formata din 72% carbohidrati, incluzand
10% fibre, 3% grasimi si 13% proteine .
De retinut ca
hrisca nu contine gluten. In acest sens,
ea poate fi consumata de persoane cu tulburari legate de gluten, cum ar
fi boala celiaca, sensibilitatea non-celiaca la gluten sau dermatita
herpetiformis.
Hrisca verde
cruda in bucatarie
Semintele de hrisca erau frecvent utilizate in Asia de
Vest si Europa de Est. Terciul de hrisca era un fel de mancare des intalnit pe
mesele gospodarilor si era gatit cu bulion de rosii pana ce hrisca capata o
textura similara cu orezul sau bulgurul. Felul de mancare a fost dus in America
de catre imigranti, acestia obisnuind sa il amestece cu paste sau sa-l
foloseasca ca umplutura pentru rulourile
de varza (varza umpluta). Hrisca se gateste in acest mod si in zilele noastre.
Semintele de hrisca pot fi consumate simple sau in
amestec cu alte alimente, in numeroase combinatii, precum in salate, in sosuri si
tocanite, la sarmale sau ardei umpluti sau chiar ca mic dejun cu putina miere,
cacao/ carob, fructe uscate, nuci sau fulgi de cocos. Se gateste asamanator
orezului, 1 parte hrisca la 2 parti apa.
Hrisca se poate si macina pentru a se face faina, din
care ulterior se poate face paine, prajituri, budinci, biscuiti sau clatite.
Faina de hrisca ofera clatitelor un gust pamantesc, usor asemanator unei
ciuperci. Clatitele de hrisca se servesc, de asemenea, in mai multe tari, fiind
apreciate pentru savoarea lor si pentru faptul ca sunt usoare si spumoase.