Nautul crud (calibru 8-9 mm) este un aliment pretuit inca din antichitate, atat in Europa,
cat si in Orientul Mijlociu.
Familiarizarea cu nautul crud
Nautul crud este un aliment sanatos si gustos care poate asigura cel putin
20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic si minerale.
Adesea este recomandat de medici si nutritionisti, datorita faptului ca nu
contine colesterol, diminunand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare,
cat si datorita continutului sau ridicat de fibre, care contribuie la
prevenirea constipatiei. Calitatea fibrelor din naut face din aceasta
leguminoasa una pe care o pot manca, fara griji, chiar si persoanele care
sufera de sindromul colonului iritabil.
Importante sunt si sarurile minerale din compozitia nautului, dintre care
mentionam fosfor, potasiu magneziu, calciu sau fier, ce contribuie la
dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase dense si puternice.
Nautul crud in bucatarie
Nautul crud are un gust care se remarca prin aroma de pamant cu nuante de
nuca. Acesta este recomandat in curele de slabire datorita producerii rapide a
senzatiei de satietate, ajutand astfel la reglarea greutatii corporale, fara a
impiedica insa absorbtia de minerale.
Pentru a putea fi consumat, nautul crud trebuie sa stea la inmuiat intre
12-15 ore, timp in care isi va dubla volumul. Apoi, se clateste bine in cateva
ape si se pune la fiert, cu o crenguta de dafin sau rozmarin. Abia dupa
fierbere, va putea fi folosit la prepararea mancarurilor.
Nautul este la fel de versatil ca soia, dar mai bun la gust. Cu naut se pot
face chiftele si sarmale, burger (falafel) si supe, salate si deserturi. Este
un foarte bun inlocuitor al carnii si poate inlocui proteinele pe care aceasta
le ofera, datorita valorii nutritionale deosebite pe care o are.
Una dintre cele mai cunoscute mancaruri orientale la care se foloseste
nautul este hummusul: cu doar o cana de naut, o lingura de tahini, zeama de la
o lamaie, un catel de usturoi, 2 linguri de ulei de susan presat la rece sau
ulei de masline si sare si chimion dupa gust.