Inul se cultiva din cele mai vechi
timpuri, fiind apreciat pentru uleiul cu proprietati medicinale, si chiar ca
planta ornamentala sau folosit pentru fibrele sale - extrase din tulpina si
folosite in industria textila, intrucat sunt de 2-3 ori mai puternice decat
fibrele de bumbac.
Familiarizarea cu semintele de in
Semintele de in sunt bogate in fibre
solubile, proteine cu valoare biologica mare, grasimi sanatoase (nesaturate),
antioxidanti (lignani), vitamine (vitamina C, E si vitaminele din grupa B), cat
si substante minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu). De
aceea, semintele de in sunt consumate pe post de aliment functional, deoarece
contin nutrienti care pot reduce riscul de diabet, cancer si boli de inima.
Semintele de in sunt cea mai importanta
sursa vegetala de acid alfa-linoleic, o substanta din familia acizilor grasi
Omega-3, cu rol important in scaderea nivelului colesterolului “rau”,
continutul de acid alfa-linoleic fiind mai mare decat in cazul uleiului de
rapita, de nuca si de soia.
Semintele de
in in bucatarie
Semintele de in intregi au un strat exterior dur si pot trece nedigerate
prin intestin, motiv penru care acestea trebuie inmuiate in prealabil in multa
apa - pot absorbi de pana la 6 ori greutatea lor sau macinate inainte de
consum. Recomandat este ca semintele de in sa fie cumparate Cel mai intregi,
pentru ca odata macinate isi pierd rapid proprietatile si sa fie zdrobite fix
inainte de a le folosi, manual sau folosind un blender sau o rasnita de cafea.
Inul este de multa vreme considerat un aliment benefic şi este folosit in
mod tradiţional in produse de brutarie
şi cereale. Semintele de in au un gust asemanator
celui de nuci, care le face potrivite atat pentru includerea in deserturi, cat
si pentru feluri de mancare sarate.
Exista mai multe moduri in care se pot incorpora semintele de in in dieta zilnica,
recomandat fiind sa fie folosite macinate sau sub forma de ulei, pentru a fi
mai bine digerate. In acest sens, semintele de in pot fi incorporate in cereale,
brioşe, prajituri, paine, smoothie, dressing de salata, burgeri, peste legume
coapte sau chiar si in supe. Cantitatea recomandata este de o lingurita pe zi.