Soia boabe este
cea mai naturala forma de soia, pentru ca boabele de soia nu trec prin nici un
mecanism de procesare, astfel ca produsul nu este modificat genetic.
Familiarizarea cu soia
Soia este un aliment stravechi, folosit
de omul modern atat in alimentatie, cat si in industie si in medicina, unde sunt
folosite si celelalte parti ale plantei, inclusiv radacina. Pornite intial in estul Chinei, culturile
de soia s-au raspandit rapid la nivelul intregii planete. Soia face parte din
specia leguminoaselor, boabele acesteia crescand in pastaie.
In conditiile unui consum moderat de soia, beneficiile
pentru sanatate ale acestei legume sunt incontestabile. Din punct de vedere nutritiv, soia
contine 36%proteine, 30% carbohidrati, 20% grasimi sanatoase si 9% apa.
Bogate in fibre, boabele de soia accelereaza digestia,
reduc constipatia si au proprietatea de a accelera rata de absorbtie a
lipidelor si metabolismul in general. De asemenea, soia nu doar ca nu contine
colesterol, intrucat grasimile prezente in continutul sau, sunt grasimi mono si
poli-nesaturate, dar ajuta si la echilibrarea nivelului acestuia, ceea ce, o
data in plus, constituie un beneficiu important pentru sanatatea inimii. De
mentionat este si faptul ca soia este bogata in antioxidanti, care contribuie
la scaderea intensitatii simptomelor cauzate de menopauza, consumul de soia
fiind recomandat femeilor mature.
Soia in bucatarie
Soia contine o cantitate de proteine similara cu cea pe care o gasim in
carne, fiind foarte apreciata printre vegetarieni.
Din soia se pot obtine o multime de produse destinate consumului alimentar,
precum pateuri vegetale - care pot fi facute din soia sau dintr-o combinatie de
soia cu ciuperci, chiftelute cu soia - foarte populare, mai ales printre
vegetarieni si persoanele care tin post, hamburgeri, salata de castraveti cu
soia, ghimbir si usturoi, salata de rosii cu boabe de soia, musaca de cartofi
cu soia, sau chiar si deserturi, precum delicioasa
prajitura cu morcov si soia.