Susan negru
Susanul negru este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute de om. Se presupune ca semintele de susan negru au provenit din India sau din Africa. Prima inregistrare scrisa despre susan negru, dateaza din anul 3000 i.Hr.
Seminte de susan negru au un gust mai plin, usor nuttier, avand o aroma mai puternica decat semintele de culoare alba sau aurie.
Japonezii folosesc susan negru pentru a face un condiment numit goma shio, care este presarat peste orez, salate si legume. Chinezii folosesc semintele de susan negru pentru a acoperi merele si bananele prajite si caramelizate. Susanul negru este un condiment folosit adesea de chinezi la prajituri de orez, si, de asemenea, bucatarii sefi, au o reputatie excelenta in folosirea acestui condiment la prepararea puiului si a pestelui.
De asemenea, se toasteaza usor si se arunca in aluatul pentru bomboane de casa, iar brutarii artizani amesteca semintele de susan negru, mac si fenicul, facand o crusta pentru baghete. Preparat sub forma de sos negru este bun cu fasole, pui, vinete, peste, legume verzi, miere, lamaie, fidea, orez, zahar si dovlecei. Functioneaza bine in combinatie cu cardamom, praf de chili, scortisoara, cuisoare, coriandru, ghimbir, nucsoara, oregano, piper, sumac si cimbru. Este folosit cu succes in reteta pentru supa de pui "Thai Basil".
Susan negru vrac