Tarhon
Numele latin de tarhon (Artemisia dracunculus) provine de la numele zeitei grecesti Artemis, considerata patroana a florei si faunei, ajutatoare si protectoare a fecioarelor si femeilor. Francezii au fost primii care au folosit tarhon in gatit, cand acest condiment a fost adus in Europa in secolul al XVII-lea. Gurmanzii francezi au inventat retete de tarhon, adaugand acest condiment la bauturi, salate, servindu-l cu carne, fructe de mare si legume.
Tarhonul face parte din gama condimente, si, este condimentul principal la limonada. Datorita faptului ca nu are un gust amar, este utilizat pe scara larga in gatit. Astazi, tarhonul este cunoscut mai ales ca un condiment si este apreciat pentru mirosul puternic, proaspat, intepator si cu gust racoritor cu un finisaj lung. Aroma si gustul de tarhon sunt mai pronuntate in medii acide, de exemplu, in combinatie cu suc de lamaie sau fructe de padure.
Condimentul este versatil si se foloseste in aperitive reci si calde, salate, carne fierbinte, legume, ciuperci, mancaruri de fasole, supe, sosuri, bulion, marinate. De asemenea, tarhonul, este excelent pentru conserve, productia de bauturi si deserturi. Tarhonul poate fi folosit in umpluturi, carne tocata, la fabricarea branzeturilor. De asemenea, condimentul tarhon poate fi gatit cu hering si in general se potriveste cu peste si fructe de mare.
Tarhon vrac