Fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai complexe alimente deoarece contin
carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si
vitamine.
Familiarizarea
cu fulgii de ovaz
Fulgii de ovaz
sunt cereale integrale fara gluten si o sursa excelenta de vitamine, minerale,
fibre si antioxidanti importanti, cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Acestia ajuta la pierderea in greutate, scaderea nivelului de zahar din sange si
la reducerea riscului aparitiei de boli de inima.
Atunci cand sunt
combinati cu o dieta cu continut scazut de grasimi, fulgii de ovaz, prin
continutul ridicat de antioxidanti, inhiba sinteza colesterolului
"rau" (LDL-Colesterol) si ii reduc nivelul din sange. Acest fapt
joaca un rol important in diminuarea ricului cardio-vascular.
Continutul de
fibre din fulgii de ovaz poate ajuta, de asemenea, sistemul digestiv, prin
reglarea tranzitul intestinal si curatarea tubului digestiv. Fulgii de ovaz
sunt un carbohidrat complex, plin de apa, care este absorbit si digerat lent de
catre organism, ceea ce inseamna ca vor asigura mai mult timp o stare de
satietate. Acestia sustin cresterea numarul de calorii care sunt arse in
fiecare zi, si va mentine corpul in forma, reducand insa potentialul de
pierdere al masei musculare.
Fulgii de ovaz
in bucatarie
Fulgii de ovaz sunt extrem de
usor de integrat in alimentatia de zi cu zi. Intrucat
nu au un gust pregnant, ci mai curand unul neutru, se recomanda a fi insotiti,
in alimentatie, de fructe uscate sau lapte vegetal. Una dintre cele mai usoare
metode de a prepara fulgii de ovaz este cu lapte cald, fructe proaspete, nuci si
seminte.
Este de ajuns sa
fie presarata o lingura peste
salata, peste fructe sau
in bolul cu iaurt. Un smoothie pentru micul dejun, in care sunt
presarati fulgi de ovaz, este ideal. Se
pot utiliza si in preparea prajiturilor, precum si a clatitelor sau pot fi
incorporati in aluatul pentru paine sau pentru pizza.