Lintea este o leguminoasa foarte bogata in
fier. Pe langa lintea galbena, exista si alte tipuri de linte, precum cea
verde, rosie sau neagra.
Familiarizarea cu lintea galbena
Lintea galbena este o planta leguminoasa ce isi are
originile in Asia, fiind des folosita in prepararea retetelor diferitelor
preparate din India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, dar si in bucataria africana,
pe continentul American si in zona Marii Mediterane.
Ca si restul leguminoaselor, lintea galbena contine
fibre, care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum
constipatia. Datorita nivelului insemnat de fibre si de proteine, lintea are un
continut caloric redus, fiind astfel recomandata personelor care vor sa scada
in greutatea.
Lintea este considerata si o sursa bogata de minerale,
precum fier, zinc, fosfor, magneziu, dar si vitamine, precum B1(tiamina), B5
(acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic), ce impreuna ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea
sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie si a rezistentei la efort
fizic. De retinut si ca lintea este si o sursa importanta de antioxidanti,
compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor
liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare si a altor boli
asociate imbatranirii.
Lintea galbena
in bucatarie
Lintea galbena ste des intalnita in bucatariile celor
care prefera preparatele vegetariene, dar poate fi si un aliment pentru
intreaga familie, pentru ca este foarte usor de preparat. Raportul pentru gatit
este de 1 parte linte la 3 parti apa. Lintea se pune la fiert in apa rece
pentru a se fierbe uniform, insa este recomandat sa nu se adauge sare in apa de
fiert pentru ca o intareste. De retinut ca timpul de fierbere al lintei depinde
de culoarea acesteia. Dupa ce apa a inceput sa cclocoteasca, lintea galbena se
lasa la foc mic, timp de 25 de minute, acoperita cu un capac, amestecand
regulat pentru a se fierbe omogen. Lintea galbena, ca si cea neagra, fierb mai
greu si ar fi indicat sa fie inmuiata in prealabil, inainte de gatire, pentru a
mai reduce din taria cojii.
Retetele in care se poate folosi lintea galbena sunt
simple, dietetice si gustoase, multe dintre acestea provenind sau fiind
inspirate de bucataria asiatica sau mediteraneana. Lintea poate fi inclusa in
supe, salate, mancaruri cu orez, curry, tocanite, sosuri, sau o poti folosi chiar
ca umplutura pentru sarmale. Retetele raw vegan cu linte sunt foarte apreciate
de persoanele ce prefera dietele vegane.