Lintea este o leguminoasa foarte bogata in
fier. Pe langa lintea rosie, exista si alte tipuri de linte, precum cea verde,
neagra sau galbena.
Familiarizarea cu lintea rosie
Lintea rosie este o planta leguminoasa ce isi are
originile in Asia, fiind des folosita in prepararea retetelor diferitelor
preparate din India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, dar si in bucataria africana,
pe continentul American si in zona Marii Mediterane.
Ca si restul leguminoaselor, lintea rosie contine fibre,
care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum constipatia.
Datorita nivelului insemnat de fibre si de proteine, lintea are un continut
caloric redus, fiind astfel recomandata personelor care vor sa scada in
greutatea.
Lintea este considerata si o sursa bogata de minerale,
precum fier, zinc, fosfor, magneziu, dar si vitamine, precum B1(tiamina), B5 (acidul
pantotenic), B6 si B9 (acidul folic), ce impreuna ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea
sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie si a rezistentei la efort
fizic. De retinut si ca lintea este si o sursa importanta de antioxidanti,
compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor
liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare si a altor boli
asociate imbatranirii.
Lintea rosie
in bucatarie
Lintea rosie este des intalnita in bucatariile celor care
prefera preparatele vegetariene, dar poate fi si un aliment pentru intreaga
familie, pentru ca este foarte usor de preparat. Raportul pentru gatit este de
1 parte linte la 3 parti apa. Lintea se pune la fiert in apa rece pentru a se
fierbe uniform, insa este recomandat sa nu se adauge sare in apa de fiert
pentru ca o intareste. De retinut ca timpul de fierbere al lintei depinde de
culoarea acesteia. Dupa ce apa a inceput sa cclocoteasca, lintea rosie se lasa
la foc mic, acoperita cu un capac, timp de 10-15 minute, amestecand regulat
pentru a se fierbe omogen. Datorita faptului ca fierbe repede, lintea rosie se
bucura de un avantaj important, si anume nu pierde foarte mult din cantitatea
de nutrienti.
Retetele in care se poate folosi lintea rosie sunt
simple, dietetice si gustoase, insa este cunoscut faptul ca aceasta este cea
mai indicata pentru supe sau piureuri. Multe dintre retete provin sau sunt
inspirate de bucataria asiatica sau mediteraneana. Lintea poate fi inclusa in
supe, salate, mancaruri cu orez, curry, tocanite, sosuri, sau o poti folosi
chiar ca umplutura pentru sarmale. Retetele raw vegan cu linte sunt foarte
apreciate de persoanele ce prefera dietele vegane.