Lintea este o leguminoasa foarte bogata in
fier. Pe langa lintea verde, exista si alte tipuri de linte, precum cea rosie,
neagra sau galbena.
Familiarizarea cu lintea verde
Lintea verde
este o planta leguminoasa ce isi are originile in Asia, fiind des folosita in
prepararea retetelor diferitelor preparate din India, Pakistan, Sri Lanka,
Nepal, dar si in bucataria africana, pe continentul American si in zona Marii
Mediterane.
Ca si restul leguminoaselor, lintea galbena contine
fibre, care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum
constipatia. Datorita nivelului insemnat de fibre si de proteine, lintea are un
continut caloric redus, fiind astfel recomandata personelor care vor sa scada
in greutatea.
Lintea este considerata si o sursa bogata de minerale,
precum fier, zinc, fosfor, magneziu, dar si vitamine, precum B1(tiamina), B5
(acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic), ce impreuna ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea
sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie si a rezistentei la efort fizic.
De retinut si ca lintea este si o sursa importanta de antioxidanti, compusii
care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, raspunzatori
de aparitia afectiunilor cardiovasculare si a altor boli asociate imbatranirii.
Lintea verde
in bucatarie
Lintea verde este des intalnita in bucatariile celor care
prefera preparatele vegetariene, dar poate fi si un aliment pentru intreaga
familie, pentru ca este foarte usor de preparat. Raportul pentru gatit este de
1 parte linte la 3 parti apa. Lintea se pune la fiert in apa rece pentru a se
fierbe uniform, insa este recomandat sa nu se adauge sare in apa de fiert
pentru ca o intareste. De retinut ca timpul de fierbere al lintei depinde de
culoarea acesteia. Dupa ce apa a inceput sa cclocoteasca, lintea verde se lasa
la foc mic, acoperita cu un capac, timp de 25 de minute, amestecand regulat
pentru a se fierbe omogen. Datorita faptului ca fierbe repede, lintea verde se
bucura de un avantaj important, si anume nu pierde foarte mult din cantitatea
de nutrienti.
Retetele in care se poate folosi lintea rosie sunt
simple, dietetice si gustoase, insa este cunoscut faptul ca aceasta este cea
mai indicata alaturi de carnati sau costita. Multe dintre retete provin sau
sunt inspirate de bucataria asiatica sau mediteraneana. Lintea poate fi inclusa
in supe, salate, mancaruri cu orez, curry, tocanite, sosuri, sau o poti folosi
chiar ca umplutura pentru sarmale. Retetele raw vegan cu linte sunt foarte
apreciate de persoanele ce prefera dietele vegane.