Mugurii de pin reprezinta miezul conului de pin, acestia fiind protejati de
o coaja foarte dura.
Familiarizarea cu mugurii de pin
Spre deosebire de brad,
pinul are o cantitate mai mare de rasina si mai multe proprietati terapeutice,
in special mugurii sai.
Continand numeroase vitamine, minerale, cat si antioxidanti, principalele
beneficii ale mugurilor de pin prin care pot imbunatati sanatatea organismului
se refera la efectul energizant pe care il ofera, prin faptul ca fierul si
magneziul detinut ajuta la stocarea energiei si combatarea starii de oboseala,
cat si la faptul ca contribuie la imbunatatirea vederii, prin continutul de
vitamin A si de luteina - antioxidant care ajuta ochiul sa filtreze razele
ultraviolete, previne deteriorarea maculei si reduce riscul de aparitie a
cataractei.
Mugurii de pin prezinta si proprietati impotriva bolilor cardiovasculare.
Mai précis, avand un continut mare de grasimi mononesaturate si polinesaturate,
dar si de magneziu, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la diminuarea
nivelului colesterolului.
Mugurii de pin
in bucatarie
Mugurii de pin au un gust dulceag si textura fina, asemanatoare cu cea a
unului. Datorita aromei fine, acestia sunt considerati o delicatesa. Se pot
consuma cruzi, insa se pot si praji pentru a capata un plus de aroma, dar si
pentru a deveni crocanti si a fi apoi adaugati in diverse feluri de mancare.
Mugurii de pin sunt foarte indragiti in bucataria mediteraneana si sunt
considerati un ingredient esential pentru clasicul sos pesto, cat si pentru
utilizarea alaturi de hummus. In bucataria turceasca si cea araba, sunt folositi
frecvent in mancarurile cu orez. Pot fi consumati si in iaurt, in salate, in
mancarea de spanac, alaturi de tagliatelle, sau chiar si in compozitia painii.