Orezul basmati este o alternativa gustoasa si mai sanatoasa a cartofilor sau pastelor.
Familiarizarea cu orezul basmati
La ora actuala, se estimeaza ca orezul
este cea mai consumata dintre cereale la nivel mondial, “hranind” mai mult de
jumatate din glob, consumul acestui tip de cereale fara gluten, dublandu-se in
ultimele trei decenii. Orezul basmati este
cultivat de peste 1000 de ani, in Himalaya, iar India, unde este un aliment de
baza, si Pakistanul, sunt cei mai mari producatori si exportatori ai orezului
basmati.
Orezul basmati este o cereala integrala, fapt care reduce sansele cresterii
colesterolului si aparitiei unor boli de inima. Totodata este si o sursa buna
de magneziu, fosfor, seleniu, tiamina, niacina, vitamina B6 si mangan.
Continand mai mult de 80% din necesarul tau zilnic de mangan, orezul brun
furnizeaza un grad ridicat de energie si ajuta si la sintetizarea acizilor
grasi, ceea ce duce la mentinerea in linii normale si a sistemului nervos.
Orezul basmati este apreciat si pentru faptul ca este bogat in fibre.
Fibrele sunt importante pentru procesul de digestie, dar si pentru mentinerea
greutatii, deoarece creeaza rapid senzatia de satietate si ajuta la arderea
grasimilor.
Orezul basmati
in bucatarie
Orezul basmati este foarte sanatos si hranitor, de aceea este bine sa fie
introdus cat mai des in dieta. Prepararea orezului basmati este simpla si
rapida, iar combinatia cu legume proaspete il face si mai delicios.
Orezul basmati trebuie spalat inainte de
a fi gatit, pentru a indeparta pudra de amidon lasata după procesare, asa ca inainte de preparare, trebuie fiert in 2-3 ape, apoi lasat la inmuiat jumatate
de ora. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati isi dubleaza cantitatea dupa fierbere, nu este lipicios si se digera uşor.
Aproape un sfert din populatia globului foloseste orezul ca principalul
aliment in cadrul unei mese. Este un aliment foarte versatil, putandu-se
consuma atat ca fel principal, cat si in combinatii cu alte preparate din
legume sau cu diverse tipuri de carne: vita, porc, pui, peste.