Orezul negru (numit si orez violet) este un tip de orez cu straturi
exterioare pigmentate diferit.
Familiarizarea cu orezul negru
Original din China, orezul negru este un orez cu bob intreg cu o culoare
naturala inconfundabila de negru care, in timpul prepararii, elibereaza mirosul
caracteristic al painii proaspat coapte.
Orezul negru este o cereala integrala, fapt care reduce sansele cresterii
colesterolului si aparitiei unor boli de inima. Totodata este si o sursa buna
de magneziu, fosfor, seleniu, tiamina, niacina, vitamina B6 si mangan.
Continand mai mult de 80% din necesarul tau zilnic de mangan, orezul negru
furnizeaza un grad ridicat de energie si ajuta si la sintetizarea acizilor
grasi, ceea ce duce la mentinerea in linii normale si a sistemului nervos.
Orezul negru este apreciat si pentru faptul ca este bogat in fibre. Fibrele
sunt importante pentru procesul de digestie, dar si pentru mentinerea
greutatii, deoarece creeaza rapid senzatia de satietate si ajuta la arderea
grasimilor.
Orezul negru
in bucatarie
Orezul negru este foarte sanatos si hranitor, de aceea este bine sa fie
introdus cat mai des in dieta. Prepararea orezului negru este simpla si rapida,
iar combinatia cu legume proaspete il face si mai delicios.
Spre deosebire de ale soiuri de orez, orezul negru nu este lipicios sau dur,
fiind potrivit atat pentru fructe, cat si pentru legume. De asemenea, el poate
fi consumat ca ingredient in salate sau poate fi adaugat in supe ori alaturi de
carne.
Ca recomandare, orezul negru este cel mai bun fiert in apa cu sare si
asezonat cu ulei de masline. Cea mai buna combinatie este cu siguranta cea cu
peste, ambele preparate fierte. Un preparat delicios se obtine prin fierberea
lui in apa cu sare si apoi prajirea intr-o tigaie impreuna cu rosii cherry, sos
de dovlecei zucchini sau cu branza gorgonzola si nuci.
Aproape un sfert din populatia globului foloseste orezul ca principalul
aliment in cadrul unei mese. Este un aliment foarte versatil, putandu-se
consuma atat ca fel principal, cat si in combinatii cu alte preparate din
legume sau cu diverse tipuri de carne: vita, porc, pui, peste.